Συμβουλές για κοινωνικές δεξιότητες σε παιδιά με αυτισμό

symvoyles-gia-koinonikes-deksiotites-se-paidia-me-aytismoΣυχνά, οι κοινωνικές δεξιότητες παραβλέπονται όταν οι γονείς και οι δάσκαλοι οργανώνουν ένα παιδαγωγικό πλάνο για τα παιδιά τους. Τα μαθηματικά, η ανάγνωση και τα τεστ μπαίνουν σε πρώτο πλάνο ενώ λιγότερη έμφαση δίνεται στον τρόπο που τα παιδιά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.  Οι κοινωνικές δεξιότητες θεωρούνται έμφυτες ικανότητες που τα παιδιά μαθαίνουν οργανικά όπως μαθαίνουν να περπατούν και να μιλούν.

Και όμως, δεν κατακτούν όλα τα παιδιά το ίδιο εύκολα τις αναγκαίες κοινωνικές δεξιότητες .  Οι κοινωνικές νύξεις και η αποκωδικοποίησή τους είναι πρόκληση για πολλά παιδιά.

Η εκμάθηση των κοινωνικών δεξιοτήτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη των μικρών παιδιών. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, όταν το παιδί δυσκολεύεται στην αλληλεπίδρασή του;

Είναι δύσκολο για έναν γονιό όταν το παιδί του διαθέτει ελάχιστες κοινωνικές δεξιότητες. Πολλοί είναι οι γονείς που κατηγορούν τον εαυτό τους, τους δασκάλους, και κοντινά τους πρόσωπα. Σε πολλές περιπτώσεις κυριαρχεί αυτή η διάθεση. Η έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων μπορεί να συνυπάρξει με αισθητηριακές διαταραχές, κάνοντας πιο δύσκολα τα πράγματα για γονείς και παιδιά.

Η έννοια του προσωπικού χώρου, η αδιαφορία για τα συναισθήματα των άλλων ή και η αδυναμία του παιδιού να χειρίζεται ευέλικτα μια κατάσταση, είναι προκλήσεις που ίσως το παιδί δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει στην καθημερινότητά του. Αυτές οι συμπεριφορές για πολλά παιδιά προκύπτουν φυσικά και χωρίς δεύτερη σκέψη. Αντίθετα, το παιδί που δυσκολεύεται στην κοινωνική του αλληλεπίδραση με τους συνομηλίκους, αισθάνεται απομόνωση, δέχεται πειράγματα και ξεχωρίζει στην ομάδα. Το παιδί δυσκολεύεται να συνδυάσει την καλή και αποδεκτή συμπεριφορά με την ανάγκη του για αισθητηριακά ερεθίσματα.

Το παιδί σας δεν είναι το μόνο με αυτές τις δυσκολίες. Πολλά παιδιά με ανάλογες δεξιότητες χαρακτηρίζονται σαν κακά παιδιά, αντιδραστικά και ανυπάκουα. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά αυτά, όπως και το δικό σας, σπαταλούν τόση ενέργεια προσπαθώντας να ρυθμίσουν το νευρικό τους σύστημα που δεν έχουν την δύναμη να εφαρμόσουν μια «καλή» κοινωνική συμπεριφορά.

 

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Προσωπική έρευνα

Το πρώτο βήμα στην εκμάθηση των κοινωνικών δεξιοτήτων είναι η προσωπική έρευνα και ενημέρωση. Γιατί το παιδί σας παρουσιάζει αυτές τις ελλείψεις; Είναι πρόβλημα συμπεριφοράς, επικοινωνίας ή αισθητηριακής επεξεργασίας; Είναι πολλοί οι πιθανοί λόγοι για την συμπεριφορά του παιδιού σας και η δική σας γνώση θα σας βοηθήσει να το χειριστείτε με κατανόηση και υπομονή.

 

Διδάξτε το παιδί σας

Συχνά, τα παιδιά με αισθητηριακές ανάγκες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τις κοινωνικές νύξεις, να κατανοήσουν ποια συμπεριφορά είναι κατάλληλη για την ηλικία τους, και να διαβάσουν την γλώσσα του σώματος. Μόλις εφοδιαστείτε με τις απαιτούμενες γνώσεις, θα μπορέσετε να εξηγήσετε στο παιδί σας πώς να επιλέξει περισσότερο κατάλληλες συμπεριφορές.

 

Να έχετε υπομονή

Δεν είναι εύκολο αλλά είναι αναγκαίο για το παιδί σας. Θα επαναλαμβάνεστε συχνά αν το παιδί σας παλεύει για να κατακτήσει κάποιες κοινωνικές δεξιότητες. Το παιδί θα μαθαίνει μια νέα δεξιότητα και μετά θα παλινδρομεί. Δυο βήματα μπροστά, ένα πίσω. Είναι φυσιολογικό να αισθανθείτε απόγνωση και να θυμώσετε με το παιδί σας. Είναι, επίσης, εύκολο να του φωνάξετε και να το τιμωρήσετε για τη συμπεριφορά του. Μην το κάνετε. Μείνετε σταθεροί, συνεπείς και πάνω από όλα στοργικοί.

 

Χρησιμοποιήστε υλικό με θέμα μια κοινωνική αλληλεπίδραση

Προτιμήστε ιστορίες με κοινωνικό περιεχόμενο, κάρτες που απεικονίζουν μια ιστορία, και οπτικό υλικό που θα υπενθυμίζει στο παιδί σας το κοινωνικό πλαίσιο της ιστορίας. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά βοηθήματα για τα παιδιά που ήδη προσπαθούν να ρυθμίσουν αυτό που αισθάνονται και συνδυαστικά με τις κοινωνικές νύξεις να το μεταφράσουν στην αρμόζουσα συμπεριφορά.

Μπορείτε να φτιάξετε και τις δικές σας ιστορίες και υλικό. Για παράδειγμα, ένας υπερήρωας (αφήστε το παιδί να διαλέξει) παλεύει με τους κακούς της ιστορίας. Κάθε αντίπαλος εκπροσωπεί και μια ακατάλληλη κοινωνική συμπεριφορά.  Ο ήρωας παλεύει μαζί τους με ένα όπλο, δηλαδή, ένα παράδειγμα αρμόζουσας συμπεριφοράς.

 

Παιχνίδια επανάληψης και μοντέλα συμπεριφοράς

Τα παζλ και το παιχνίδι με συνεργασία είναι εξαιρετική βοήθεια για παιδιά που προσπαθούν να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Πολλές φορές τα παιδιά επιδεικνύουν το ανταγωνιστικό τους πνεύμα μετατρέποντας ακόμη και την πιο απλή δραστηριότητα (ώρα του φαγητού) σε διαγωνισμό.

Διαλέξτε παιχνίδια που ζητούν συνεργασία και ομαδική προσπάθεια. Έτσι, το παιδί θα έχει βοήθεια στην προσπάθειά του να λύσει ένα κοινωνικό δίλημμα.

 

Πηγή: Tips to Teaching Social Skills When it Doesn’t Come Easy

koritsaki_transparent backgroundΜέτρο μας η εξέλιξή σας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s