Πώς να σταματήσετε τα ξεσπάσματα του παιδιού σας με σύρμα χειροτεχνίας!

Καταρρέει το παιδί σας συνέχεια και απροσδόκητα γιατί δεν μπορεί να διαχειριστεί μια νέα κατάσταση ή αυτό που νοιώθει; Οι απρόοπτες αλλαγές το οδηγούν σε ξεσπάσματα θυμού; Μην ανησυχείτε. Συμβαίνει σε πολλά παιδιά.

Στη συνέχεια του άρθρου, θα δούμε την ιστορία της Jen (link). Οι προσπάθειες της νεαρής μητέρας να σταματήσει τα ξεσπάσματα του γιου της δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μόλις η Jen συνειδητοποίησε πως χρειάζεται μία πιο ενεργή προσέγγιση και όχι απλά να αναμένει τα ξεσπάσματα του παιδιού της, δοκίμασε κάτι νέο:

“Οι απροσδόκητες αλλαγές δυσκολεύουν πολύ τον Johnah. Μια φορά, ούρλιαζε για 45 λεπτά γιατί τον μάλωσα ενώ δεν το περίμενε! Η ώρα του φαγητού είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Αν πούμε πως θα φάμε κοτόπουλο, ίσως θεωρήσει πως θα φάμε κροκέτες κοτόπουλου. Τη στιγμή που έρχεται στο τραπέζι και βλέπει μπροστά του το στήθος κοτόπουλου, ξεσπά και ουρλιάζει: “Δεν το θέλω. Θέλω κροκέτες!” Είναι τόσο ταραγμένος που αρνείται να φάει.

Μια μέρα, δοκιμάσαμε μια άμεση κι απτή δραστηριότητα με ένα ξυλάκι από παγωτό και ένα σύρμα πίπας για να μάθουμε στον Jonah την αξία της ευελιξίας στην διαχείριση μιας νέας κατάστασης. Συζητήσαμε για το πώς ορισμένες φορές οι άνθρωποι θέλουν να περάσει το δικό τους. Και αν δεν περάσει το δικό τους, εκρήγνυνται! “Αυτό σημαίνει να είσαι άκαμπτος, όπως αυτό το ξυλάκι παγωτού. Όταν οι άκαμπτοι άνθρωποι δεν παίρνουν αυτό που θέλουν ή που προσδοκούν, συνεχίζουν μέχρι να περάσει το δικό τους και μετά ΜΠΟΥΜ, ξεσπούν!” του είπα, σπάζοντας το ξυλάκι στη μέση.

Στη συνέχεια, πήρα στα χέρια μου το συρματάκι. “Υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που αλλάζουν όταν χρειάζεται. Για παράδειγμα, μοιράζονται ένα παιχνίδι ενώ δεν το περιμένουν, τρώνε διαφορετικά δημητριακά το πρωί και βρίσκουν κάτι ευχάριστο να κάνουν αν βρέχει και δεν μπορούν να πάνε στον ζωολογικό κήπο. Αυτό σημαίνει να είσαι ελαστικός σαν το σύρμα. Το σύρμα λυγίζει και ισιώνει στην αρχική του θέση. Ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει το ίδιο για να είναι ελαστικός.” Εστιάσαμε στην επιτυχία του Jonah. Συζητήσαμε για την ευελιξία που έδειξε όταν είχαμε πάει διακοπές με όλη την οικογένεια. Ανέχτηκε όλες τις αλλαγές στο πρόγραμμα και αντιμετώπισε όμορφα το στρες του ταξιδιού. “Ήσουν τόσο ελαστικός και αυτό μας βοήθησε να περάσουμε όμορφα!”

Το ίδιο βράδυ στη διάρκεια του δείπνου, ο Jonah χρησιμοποίησε το σύρμα πίπας και ένα άλλο ξυλάκι για να μάθει στην υπόλοιπη οικογένεια τι σημαίνει να είσαι άκαμπτος και ελαστικός. Επανέλαβε και την ιστορία από τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Αργότερα, ψάξαμε για άλλες στιγμές που έδειξε ανάλογη ευελιξία και του θυμίσαμε πόσο ώριμος ήταν και πόσο μας βοήθησε. Επίσης, σε περιπτώσεις μιας απροσδόκητης αλλαγής ή πρόκλησης του δίνουμε πάντα μια προειδοποίηση. “Τώρα, έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε ελαστικότητα. Μπορείς να το κάνεις;” Η πρόβλεψη της επιτυχίας του βοηθάει τον Jonah να είναι πιο ευέλικτος.

Καθώς περνάει ο καιρός, γίνεται όλο και πιο εύκολο. Πλέον, όταν λέμε “Ουάου Jonah, σ’ ευχαριστώ που ήσουν τόσο ευέλικτος!” μας απαντάει “Ναι, δεν ήταν τίποτα. Μπορώ να το κάνω”. Είναι τόσο ευχάριστο να βλέπω τον Jonah τόσο ώριμο σε καταστάσεις που πραγματικά στο παρελθόν δεν είχε ιδέα πώς να αντιμετωπίσει (όπως κι εμείς άλλωστε!)

Βλέπετε πώς η ενεργή προσέγγιση της Jen δημιούργησε την ευκαιρία για το παιδί της να μάθει την τόσο σημαντική δεξιότητα της ευελιξίας; Μικρά και μεγάλα παιδιά μπορούν να μάθουν κάτι απ’ αυτό. (Αν σας φαίνεται πολύ στημένο για ένα παιδί μεγαλύτερης ηλικίας, μπορείτε απλά να του πείτε την ιστορία και να μιλήσετε για τις διαφορές ανάμεσα σε άκαμπτα και ελαστικά υλικά, ενώ παράλληλα συγκρίνετε τα υλικά με πραγματικές στιγμές ευελιξίας.

Η ιστορία του Jonah αποτυπώνει τέλεια γιατί ορισμένες φορές τα παιδιά συμπεριφέρονται άσχημα αφού δεν διαθέτουν τις δεξιότητες για μια πιο όμορφη συμπεριφορά. Αλλά όταν οι γονείς παίρνουν τον χρόνο να μάθουν στα παιδιά αυτές τις σημαντικές δεξιότητες για τη ζωή τους, ενισχύουν τα παιδιά τους και τα ενθαρρύνουν να κάνουν έξυπνες επιλογές για να ευδοκιμήσουν.

 

Πηγή: How a Pipe Cleaner Can Stop Your Child’s Meltdowns!, connectedfamilies.org

koritsaki_transparent backgroundΜέτρο μας η εξέλιξή σας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s