Συμβουλές για να ενθαρρύνετε την επικοινωνία σε ένα παιδί με αυτισμό που δεν έχει προφορικό λόγο

symvoyles-gia-na-entharrynete-tin-epikoinonia-se-ena-paidi-me-aytismo-poy-den-exei-proforiko-logo

Μπείτε στον κόσμο του του παιδιού.

Χρησιμοποιήστε πρόσωπα και αντικείμενα που κινητοποιούν και εμπνέουν το παιδί ώστε να ενθαρρύνετε την επικοινωνία.

Για παράδειγμα, αν αρέσει στο παιδί σας να αλληλεπιδρά με ένα συγκεκριμένο μέλος της οικογένειας, χρησιμοποιήστε αυτό το πρόσωπο για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να επικοινωνήσει. Μια ποικιλία από οπτικές και ακουστικές στρατηγικές θα βοηθήσουν ιδιαίτερα (για παράδειγμα, μια φωτογραφία του αγαπημένου προσώπου ή το άκουσμα του ονόματός του).

Ενθαρρύνετε το παιδί να σας δείξει την φωτογραφία ή ανταλλάξτε την μεταξύ σας. Ζητήστε από το παιδί να σας την δωσει. Όταν καταφέρει να σας δείξει ή να σας ζητήσει την φωτογραφία, το αγαπημένο του πρόσωπο μπορεί να πάει κοντά στο παιδί και να το αγκαλιάσει, εκπληρώνοντας έτσι την επιθυμία του παιδιού.

 

Αναγνωρίστε και ονομάστε το συναίσθημα του παιδιού τη στιγμή που προκύπτει.

Για παράδειγμα, αν το παιδί ψάχνει για φαγητό στο ψυγείο, αναγνωρίστε το αίσθημα της πείνας. Πείτε “Πεινάς”. Όσο περισσότερο ακούει το συγκεκριμένο συναίσθημα συνδυαστικά με μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, τόσο καλύτερα θα μπορεί να κατανοήσει τι αισθάνεται.

Η παραπάνω στρατηγική πρέπει να προκύπτει φυσικά και με συνέπεια. Εφαρμόστε την όταν το παιδί σας είναι ενθουσιασμένο, λυπημένο, πληγωμένο, ή χαρούμενο. Για παράδειγμα, αν το παιδί εκφράζει τον ενθουσιασμό του, πείτε “Βλέπω ότι είσαι ενθουσιασμένος”. Μπορείτε να ενισχύσετε την ιδέα περισσότερο με μια εικόνα που θα δείχνει και το αντίστοιχο συναίσθημα.

 

 

Θεωρήστε πως το παιδί σας είναι ικανό.

Σαν γονείς, θεραπευτές ή εκπαιδευτικοί, είναι εξαιρετικά σημαντικό να θεωρείτε πως ένα παιδί έχει ικανότητες. Η πεποίθηση αυτή ενδυναμώνει κάθε παιδί, νευροτυπικό ή με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.

Μιλήστε στο παιδί σας σαν να μιλάτε σε οποιοδήποτε άλλο παιδί. Τα παιδιά με ή χωρίς αναπηρία καταλαβαίνουν πολύ γρήγορα πότε ένας ενήλικας ή ένα άλλο παιδί του μιλούν με διαφορετικό τρόπο. Αυτή η στρατηγική θα σας βοηθήσει να συμβουλεύσετε και άλλα άτομα στο πως θα απευθύνονται στο παιδί σας.

 

Χρησιμοποιήστε μοντέλα λόγου και βοηθήματα

Πολλές φορές ένα παιδί μπορεί να μην γνωρίζει μια συγκεκριμένη λέξη ή δομή μιας πρότασης. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας θέλει νερό την ώρα του δείπνου και σας το δείχνει με τρόπο που θα καταλάβετε, πείτε “Θέλω νερό”. Δίνοντας στο παιδί σας ένα υπόδειγμα προφορικού λόγου θα βελτιώσετε τον δεκτικό και εκφραστικό του λόγο.

Προσθέστε τη φράση “σε παρακαλώ” σε αυτό που λέτε, ακόμη και σε μορφή ερώτησης. Αυτό θα δείξει στο παιδί σας τον κατάλληλο τρόπο για να ζητά ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και θα βελτιώσει τις πραγματολογικές του δεξιότητες.

 

Πηγή: 5 Ways to Encourage Communication with a Non Verbal Child Diagnosed with Autism, friendship.org

Συνεχίστε με το βίντεο “Λόγος στον Αυτισμό”

 

 

koritsaki_transparent backgroundΜέτρο μας η εξέλιξή σας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s