15 ιδέες για παιχνίδι φαντασίας και προσποίησης! (μέρος 1ο)

15-idees-gia-paixnidi-fantasias-kai-prospoiisis-meros-1o

Το παιχνίδι προσποίησης και φαντασίας συνεισφέρει σημαντικά στην γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από πολλή εξάσκηση για να μπορούν να κατανοήσουν τι γίνεται γύρω τους. Είναι σίγουρα ένας ευφάνταστος τρόπος για να μάθουμε στο παιδί μας καινούριες λεξούλες. Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μέσα από το υποκριτικό παιχνίδι αναλαμβάνουν ρόλους και χρησιμοποιούν τα ανάλογα αντικείμενα με τον κατάλληλο τρόπο (για παράδειγμα, το ανακάτεμα με το κουτάλι). Εξίσου σημαντική είναι και η συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού μέσα από το υποκριτικό παιχνίδι αλλά και η γενικότερη εξέλιξή του σε δεξιότητες όπως η ανάγνωση και η γραφή.

Δεν ξέρετε πώς να ξεκινήσετε με το παιχνίδι προσποίησης; Παρακάτω, σας δίνουμε ιδέες που θα ανανεώσουν το παιχνίδι σας! Μαζί με κάθε ιδέα, σας δίνουμε και κάποιες λέξεις παρότρυνσης. Το λεξιλόγιο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι πλούσιο και σίγουρα θα προσθέσετε πολλές δικές σας λεξούλες ανάλογα με το πως ανταποκρίνεται το παιδί σας στην δραστηριότητα. Μην ξεχνάτε να επαναλαμβάνετε αυτές τις λέξεις όταν παίζετε με το μικρό σας. Αν το παιδί σας αντιγράφει λέγοντας αυτές τις λεξούλες, επιβραβεύστε το!

 

post2

 

 

Post Box Pretend Play, theimaginationtree.com
Easy No-Sew Mail and Play Mailbox, nateandrachael.com
Easy Homemade Mailbox, pisforpreschooler.com

Υπάρχουν πολλά ταχυδρομικά κουτιά στο εμπόριο που μπορείτε να αγοράσετε. Όμως, αν έχετε καλλιτεχνική φλέβα, μπορείτε να κατασκευάσετε το δικό σας από ένα παλιό κουτί παπουτσιών! Ολοκληρώστε το “ταχυδρομείο” σας με φακέλους και γραμματόσημα.

Λεξιλόγιο: μέσα, ρίχνω το γράμμα, κολλάω γραμματόσημο

 

birthday

 

Simply Cute DIY Party Hats, athome.kimvallee.com
Birthday Party Pretend Play, kidsactivitiesblog.com

Μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο ψεύτικες, υφασμάτινες τουρτίτσες  που μπορείτε να διακοσμήσετε όπως εσείς θέλετε με κομμάτια velcro. Αν θέλετε να φτιάξετε την δική σας, χρησιμοποιήστε πλαστελίνη, play dough κτλ. Μην ξεχάσετε να βάλετε κεράκια. Ολοκληρώστε το στήσιμο του πάρτι με καπελάκια, χάρτινα πιατάκια και άλλα παρεμφερή. Καλέστε όλα τα λούτρινα ζωάκια στο πάρτι σας και είστε έτοιμοι!

Λεξιλόγιο: κόβω, σβήνω τα κεράκια, τρώω την τούρτα, εύχομαι, χρόνια πολλά

 

picnic

 

 

 

Είναι εύκολο να οργανώσετε ένα πικνίκ στο σαλόνι σας! Θα χρειαστείτε μια κουβερτούλα για το πάτωμα και μερικά πλαστικά σετ κουζίνας (παιχνίδια). Συμπληρώστε το σκηνικό με αντικείμενα που το παιδί σας αναγνωρίζει και αφού προηγουμένως τα έχετε ξεπλύνει όπως: χάρτινα κουτιά από γάλα, βαζάκι μαρμελάδας, κεσεδάκια από γιαούρτι και βούτυρο. Αφού στήσετε το σκηνικό, καλέστε πάλι τα λούτρινα ζωάκια και ξεκινήστε το πικνίκ σας!

Λεξιλόγιο: κάθομαι, τρώω, βάζω/βάλε μου χυμό, κι άλλο τοστ

 

bath

 

 

 

Η ώρα του μπάνιου για ένα λούτρινο ζωάκι είναι εξαιρετικό παιχνίδι προσποίησης μιας και το μπάνιο αποτελεί καθημερινή, σχεδόν, ρουτίνα στη ζωή του παιδιού σας. Χρησιμοποιήστε μια μικρή πλαστική λεκάνη, πετσέτα, αφρόλουτρο για μπουρμπουλήθρες και παιχνίδια για την μπανιέρα. Κάντε μπάνιο το ζωάκι σας με νερό ή προσποιηθείτε πως ρίχνετε νερό. Στεγνώστε με την πετσέτα και μην ξεχάσετε να του πλύνετε και τα δοντάκια.

Λεξιλόγιο: πλένω τα αυτιά, στεγνώνω τα μαλλιά, βουρτσίζω δόντια

 

pizza

 

Τα παιχνίδια-πίτσες είναι πολύ διασκεδαστικά. Έχετε 8 κομμάτια που μπορείτε να ενώσετε, ψεύτικα λαχανικά για την επιφάνεια και ψεύτικο εργαλείο κοπής για την πίτσα. Το velcro σας επιτρέπει να φτιάξετε μια μοναδική πίτσα για τα γούστα του πελάτη σας. Φτιάξτε, κόψτε, σερβίρετε! Μην ξεχνάτε την πλαστελίνη αν θέλετε να φτιάξετε την δική σας πίτσα. Τα χρώματα είναι πολλά και το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγη φαντασία.

Λεξιλόγιο: κόβω, καίει, κι άλλο τυρί, τρώω/φάε την πίτσα

 

laundry

 

 

 

Χρησιμοποιήστε ένα κουτί από χαρτόνι ή ένα ντουλαπάκι για πλυντήριο. Βοηθήστε το νήπιό σας να βάλει μέσα μερικά παλιά ρούχα και πάρτε ένα άδειο δοχείο από κρεμοσάπουνο στη θέση της “σκόνης” για πλυντήριο. Στη συνέχεια, κρεμάστε τα ρούχα σας σε ένα σχοινάκι που θα έχετε στερεώσει κάπου, πάντα στο ύψος του παιδιού. Τα νήπια λατρεύουν να παίζουν με τα μανταλάκια. Το κρέμασμα των ρούχων είναι το πιο διασκεδαστικό σημείο σε αυτό το παιχνίδι.

Λεξιλόγιο: πλένω, καθαρίζω, βάζω σαπούνι/σκόνη, βγάζω/βγάλε τα ρούχα

 

doctor

 

chart: Pretend Play: Veterinarian’s Office Printables, playdoughtoplato.com

Είναι καλό να υπάρχει στο κουτί ένα σετ γιατρού στο κουτί παιχνιδιών του παιδιού σας. Εμπλουτίστε το παιχνίδι με αληθινά χανζαπλάστ και επιδέσμους. Αν προτιμάτε, με λίγα ζωάκια (λούτρινα ή πλαστικά ζωάκια φάρμας κτλ.) μπορείτε να μετατρέψετε το σκηνικό σας σε κτηνιατρείο.  Το παιδί σας θα εξετάζει τα ζωάκια και στη συνέχεια θα τους δίνει τα απαραίτητα φάρμακα!

Λεξιλόγιο: άουτς, άρρωστο σκυλάκι, βάζω χανζαπλάστ

 

Συνεχίστε με το 2ο μέρος του άρθρου 15 ιδέες για παιχνίδι φαντασίας και προσποίησης! (μέρος 2ο)

 

 

koritsaki_transparent backgroundΜέτρο μας η εξέλιξή σας.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s