15 ιδέες για παιχνίδι φαντασίας και προσποίησης! (μέρος 2ο)

15-idees-gia-paixnidi-fantasias-kai-prospoiisis-meros-2o

Το παιχνίδι προσποίησης και φαντασίας αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα στην διαδικασία εκμάθησης της γλώσσας, στην κοινωνικοποίηση του παιδιού αλλά και στην διαχείριση και επίλυση προβλημάτων. Στο 1ο μέρος καλύψαμε κάποιος πρώτες ιδέες για νήπια. Η ώρα του μπάνιου, πικνίκ, μπουγάδα κτλ. Πρόκειται κυρίως για δραστηριότητες τις οποίες παιδιά νηπιακής ηλικίας μπορούν να παρατηρήσουν και συχνά να συμμετέχουν σε αυτές.

Τώρα, θα εστιάσουμε σε κάποιες ιδέες για παιχνίδι φαντασίας και για μεγαλύτερα παιδιά. Κάποιες από αυτές δεν αποτελούν μέρος της καθημερινότητας του παιδιού ή μπορεί να χρειαστεί να τις εξηγήσετε στο παιδί σας ενώ θα στήνετε το σκηνικό σας. Μπορείτε, επίσης, να εισάγετε κάποιες φρέσκες σκηνές στο παιχνίδι σας, όπως να περπατήσετε μέχρι το οπωροπωλείο, να αγοράσετε φρούτα και να τα φάτε αφού γυρίσετε στο σπίτι. Και πάλι, αυτή η δραστηριότητα απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μην ξεχνάτε πως στις μικρότερες ηλικίες είναι απαραίτητη η χρήση αντικειμένων φυσικού μεγέθους όπως σετ κουζίνας, πλαστικά τρόφιμα κτλ. Παιδιά από 3 και πάνω μπορούν να χρησιμοποιήσουν μινιατούρες (φάρμα με ζωάκια, πλαστικά ανθρωπάκια κτλ.)

Με κάθε ιδέα, θα βρείτε και κάποιες ενδεικτικές λεξούλες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Μην ξεχνάτε να επαναλαμβάνετε τις λέξεις αρκετές φορές μέσα στο παιχνίδι σας. Αν το παιδί σας αντιγράφει αυτό που λέτε, επιβραβεύστε το!

 

fruitstall

 

 

 

 

Ένα παιχνίδι-ταμιακή μηχανή θα σας βοηθήσει αρκετά στο παιχνίδι σας. Μπορείτε να στήσετε το οπωροπωλείο σας σε ένα μικρό τραπέζι με όλα σας τα πλαστικά ή και αληθινά λαχανικά και φρούτα. Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει πώς αγοράζουμε ή πωλούμε τα τρόφιμα στο μαγαζί. Χρησιμοποιήστε καπάκια από μπουκαλάκια ή πλαστικά χρήματα και μικρά σακουλάκια για να βάλετε μέσα τις αγορές σας.

Λεξιλόγιο: μπανάνα, πατάτα, θέλω ένα αχλάδι, ένα αχλάδι, σας παρακαλώ, ορίστε, πόσο κάνει;

Προσοχή: σύντομες και απλές προτάσεις για μωρά και παιδιά νηπιακής ηλικίας

 

kitchen

 

 

 

 

Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν να βοηθούν στην κουζίνα. Η αναπαράσταση καθημερινών σκηνών μαγειρικής είναι ένα ιδανικό παιχνίδι για να μάθει το παιδί σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αληθινά σκεύη μαγειρικής ή παιχνίδια κατσαρολάκια, τηγάνια, ξύλινα κουτάλια και φόρμες για κεκάκια. Το παιδί σας θα ανακατεύει με το ξύλινο κουτάλι και θα βάζει το φαγητό στο πιάτο έτοιμο να το φάτε. Μπορείτε να εμπλουτίσετε το παιχνίδι σας ετοιμάζοντας ένα γεύμα που συνηθίζετε να τρώτε σαν οικογένεια όπως μακαρονάδα, ψητό, τοστ με αυγά. Οι επιλογές είναι πολλές!

Λεξιλόγιο: ανακάτεψε, καίει, είναι έτοιμο, δοκίμασε, φάε, βάλε μου κι άλλο σε παρακαλώ

 

icecream

 

 

 

Το στήσιμο ενός παγωτατζίδικου είναι φοβερά διασκεδαστικό! Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα κάποια σετ που θα σας βοηθήσουν στο παιχνίδι σας. Φτιάξτε ένα πάγκο για τα παγωτά σας, με κάθε γεύση σε διαφορετικό κουβαδάκι. Βοηθήστε το μικρό σας να φτιάξει μπάλες παγωτού με το ειδικό κουτάλι και προσφέρετε στους πελάτες (αρκουδάκια κτλ.)

Λεξιλόγιο: νόστιμο, μια μεγάλη μπάλα, λίγο από το πράσινο παγωτό παρακαλώ

 

garden

 

 

60 Nature Play Ideas for Kids, theimaginationtree.com

Βγείτε στον κήπο ή χρησιμοποιήστε μια λεκάνη με άμμο. Θάψτε μερικά πλαστικά έντομα στην άμμο. Θα χρειαστείτε ένα μεγεθυντικό φακό, μια τσιμπίδα και κάτι για να βάλετε μέσα τα έντομα που βρίσκετε. Μπορείτε να «φυτέψετε» και μερικά λουλούδια. Χρησιμοποιήστε ψεύτικα λουλούδια ή αληθινά που θα τοποθετήσετε στην άμμο σας. Μην ξεχάσετε το ποτιστήρι σας!

Λεξιλόγιο: σκάβω/σκάψε εδώ, αράχνη, πιάσε το έντομο, κόψε μου ένα λουλούδι

 

farm

 

 

 

 

Τα παιδιά πριν την ηλικία των 3 χρόνων δεν συνηθίζουν να παίζουν με μινιατούρες. Αν το παιδί σας δεν έχει συμπληρώσει τα 3 του χρόνια, χρησιμοποιήστε μεγάλα ζώα της φάρμας (λούτρινα ή και πλαστικά/ξύλινα σε μεγάλο μέγεθος). Υπάρχουν στο εμπόριο παιχνίδια με ζωάκια και τους ήχους που κάνουν, ειδικά για μωράκια που μόλις έχουν αρχίσει να μιλούν.

Λεξιλόγιο: μοοο, μπεεε, γαβ γαβ, μεγάλη αγελάδα, αγελάδα τρώει χορτάρι, γουρούνι στη λάσπη

 

ocean

 

 

 

 

Το παιχνίδι προσποίησης στον ωκεανό είναι πολύ διασκεδαστικό. Πάρτε μια μεγάλη λεκάνη (ή και στην μπανιέρα) ή ένα δοχείο σε μπλε αποχρώσεις και βάλτε μέσα πλαστικά ζωάκια της θάλασσας. Καλό είναι να έχετε μια ποικιλία από ζωάκια όπως καρχαρίες, χταπόδια, αστερίες αλλά και καβούρια. Αν έχετε κοχύλια από προηγούμενες διακοπές σας, ρίξτε τα στη λεκάνη σας. Μιλήστε για τον ωκεανό και τι κάνει το κάθε ζωάκι. Βάλτε και μια βαρκούλα να περνάει και να ψαρεύει.

Λεξιλόγιο: ψάρι, κολυμπάει, πιάσε το ψάρι, το έφαγε ο καρχαρίας

 

 

construction

 

 

 

Φορτηγά, άμμος, εκσκαφείς, δρόμοι… το καλύτερο παιχνίδι για αγόρια και κορίτσια. Χρησιμοποιήστε ένα χαλάκι παιχνιδιού με αναπαράσταση δρόμου για να στήσετε το σκηνικό σας. Αν έχετε λεκάνη με άμμο, ακόμη καλύτερα! Σπρώξτε την άμμο εδώ κι εκεί με τα φορτηγά και μιλήστε για αυτό που χτίζετε. Κουνήστε τα ανθρωπάκια και προσποιηθείτε πως σκάβουν, οδηγούν, περπατούν κτλ.

Λεξιλόγιο: οδηγώ, βρουμ βρουμ, σκάβω, μεγάλο φορτηγό, οδηγώ στον δρόμο

 

handyman

 

 

 

 

Συνεχίστε το παιχνίδι της οικοδομής, εστιάζοντας αυτή την φορά στο ρόλο ενός τεχνίτη ή μηχανικού. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια-εργαλειοθήκες στο εμπόριο που θα σας βοηθήσουν στο παιχνίδι σας. Επισκευάστε τα χαλασμένα αυτοκίνητα και χρησιμοποιήστε αντικείμενα όπως φακούς και κλειδιά για να κάνετε το παιχνίδι σας πιο ενδιαφέρον.

Λεξιλόγιο: φτιάχνω, χαλασμένο αυτοκίνητο, καινούρια λάστιχα, μηχανή, βάζω μπρος

 

koritsaki_transparent backgroundΜέτρο μας η εξέλιξή σας.

One thought on “15 ιδέες για παιχνίδι φαντασίας και προσποίησης! (μέρος 2ο)

  1. Pingback: 15 ιδέες για παιχνίδι φαντασίας και προσποίησης! (μέρος 1ο) |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s