Τέλος το σχολείο! Και τώρα τι κάνουμε;

telos-to-sxoleio-kai-tora-ti-kanoyme
Designed by Freepik

Πολλά παιδιά με αυτισμό λειτουργούν καλύτερα όταν ακολουθούν μια ρουτίνα, χωρίς αλλαγές και απρόοπτα. Με το τέλος της σχολικής χρονιάς, όμως, έρχεται και μια μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητά τους. Σας δίνουμε λίγες συμβουλές που θα κάνουν πιο εύκολη τη μετάβαση για το παιδί σας.

  • Προετοιμάστε το παιδί σας πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς. Μιλήστε του για το τι θα γίνει τις επόμενες μέρες και με την έναρξη των καλοκαιρινών σας διακοπών (αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα κτλ.) Χρησιμοποιήστε οπτικά βοηθήματα και εικόνες.
  • Ξεκινήστε την αντίστροφη μέτρηση! Κυκλώστε με μαρκαδόρο την πρώτη μέρα των διακοπών στο ημερολόγιο της οικογένειας. Δείχνετε στο παιδί σας την κάθε μέρα που περνάει και το φέρνει πιο κοντά στο νέο και συναρπαστικό του πρόγραμμα. Μπορείτε με μια διασκεδαστική δραστηριότητα να υπολογίζετε μαζί πόσες ακόμη μέρες έχουν μείνει.
  • Επικεντρώστε στη διασκέδαση! Δείξτε στο παιδί σας πόσο ενθουσιασμένοι είστε για το καλοκαίρι. Περιγράψτε παιχνίδια και δραστηριότητες που αρέσουν στο παιδί σας αλλά εξάπτουν και τη φαντασία του. Το παιδί σας θα είναι ενθουσιασμένο και ανυπόμονο για τις αλλαγές που θα έρθουν.
  • Διατηρήστε σταθερό το καλοκαιρινό σας πρόγραμμα. Για πολλές οικογένειες, το καλοκαίρι σημαίνει χαλάρωση και ευελιξία και όχι σταθερά προγράμματα. Για ένα παιδί με αυτισμό, όμως, είναι καλό να υπάρχει μια καλοκαιρινή ρουτίνα, δομημένη και προσαρμοσμένη στις αισθητηριακές του ανάγκες.
  • Τέλος, το πιο σημαντικό είναι η ασφάλεια του παιδιού. Τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι πιο εύκολο για το παιδί να περιπλανηθεί και να ξεφύγει από την προστασία των γονιών. Μεριμνήστε γι’ αυτό!

Καλό καλοκαίρι!

Διαβάστε επίσης: Καλοκαιρινές προκλήσεις για παιδιά με δυσκολίες αισθητηριακής επεξεργασίας

koritsaki_transparent backgroundΜέτρο μας, η εξέλιξή σας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s