Μάθετε Περισσότερα για την Επικοινωνία του Παιδιού σας. Κεφ.2 (Β)

Καταλάβετε το στυλ μάθησης του παιδιού σας

Διαφορετικοί τύποι μάθησης

Τα στυλ μάθησης βασίζονται στον τρόπο με τον οποίο αποκτούμε πληροφορίες. Μπορούμε να μάθουμε μέσω της όρασης, της ακοής ή/και της αφής. Επίσης έχουμε διαφορετικά ήδη αναμνήσεων – κάποιοι από μας θυμόμαστε γεγονότα ευκολότερα από άλλους. Κάποιοι από μας μαθαίνουμε λεπτομέρειες, ενώ άλλοι επικεντρωνόμαστε στην γενικότερη εικόνα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν το δικό τους στυλ μάθησης – τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν καλύτερα. Το παιδί σας έχει, επίσης, ένα προτιμότερο στυλ μάθησης.

Μηχανική μάθηση (παπαγαλία)

Πολλά παιδιά με ΔΑΦ αποκτούν πληροφορίες παπαγαλίζοντας φράσεις και λέξεις. Αυτά τα παιδιά θυμούνται πολλές πληροφορίες – όπως αριθμούς και γράμματα – όταν είναι μικρά, και πολλά γεγονότα γύρω από ένα θέμα όταν είναι μεγαλύτερα. Αν και μπορούν να «απαγγείλουν» τις πληροφορίες λέξη προς λέξη, δεν μπορούν να καταλάβουν τι λένε.

Μάθηση Γκεστάλτ (Gestalt)

Πολλά παιδιά με ΔΑΦ απομνημονεύουν προτάσεις, ως ολόκληρα τμήματα, χωρίς να καταλαβαίνουν το νόημα των επιμέρους λέξεων. Τα παιδιά που επεξεργάζονται πληροφορίες με αυτό τον τρόπο, λέγεται ότι ακολουθούν τη μάθηση Γκεστάλτ. Για παράδειγμα, αν δώσετε στο παιδί σας ένα παιχνίδι την ώρα του μπάνιου και πείτε, «Βάλτο στο ράφι», μπορεί να το βάλει μέσα στο νερό. Το παιδί σας κάνει αυτό το λάθος, γιατί συσχετίζει κάθε πρόταση που περιέχει τη φράση «βάλτο» με μια συγκεκριμένη πράξη, ανεξάρτητα από το τι λένε οι άλλες λέξεις μέσα στην πρόταση.

Σε αντίθεση με άλλα παιδιά που μαθαίνουν να μιλάνε χρησιμοποιώντας ξεχωριστές λέξεις και σταδιακά κατακτούν τις φράσεις δύο λέξεων και τις μικρές προτάσεις, τα παιδιά με στυλ μάθησης Γκεστάλτ τείνουν να θυμούνται τα πάντα για μία κατάσταση, αλλά συχνά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τι είναι σημαντικό και τι όχι.

Ένα τέτοιο παιδί μπορεί να μην ξέρει πώς να φτιάξει μια πρόταση από μόνος του για να πει ότι είναι στενοχωρημένο, αλλά μπορεί να πει ένα στίχο από ένα τραγούδι που έχει απομνημονεύσει, και το έχει συνδέσει με το συναίσθημα της λύπης.

Οπτική μάθηση

Αν στο παιδί σας αρέσει να κοιτάζει βιβλία ή την τηλεόραση, μπορεί το στυλ μάθησής του να είναι οπτικό. Τα περισσότερα παιδιά με κάποια διαταραχή λόγου μαθαίνουν καλύτερα βλέποντας πράγματα παρά ακούγοντάς τα. Εφόσον η όραση είναι η πιο δυνατή τους αίσθηση, πολλά από αυτά τα παιδιά ελκύονται από βιβλία με εικόνες και από βίντεο.

Απτική μάθηση

Αν στο παιδί σας αρέσει να πατάει κουμπιά, να ανοιγοκλείνει πόρτες ή/και να ανακαλύπτει πώς λειτουργεί το πιο δύσκολο παιχνίδι, πιθανώς το στυλ μάθησής του να είναι απτικό, και να μαθαίνει καλύτερα αγγίζοντας πράγματα.

Ακουστική μάθηση

Αν στο παιδί σας αρέσει να μιλάει και να ακούει τους άλλους να μιλάνε, μπορεί το στυλ μάθησής του να είναι ακουστικό, και να αποκτά πληροφορίες μέσω της ακοής. Είναι ασυνήθιστο για ένα παιδί με ΔΑΦ να βασίζεται εξαρχής στην ακουστική μάθηση.

Αξιοποιήστε τις παρατηρήσεις σας

Οι παρατηρήσεις σας πάνω στο στυλ μάθησης του παιδιού σάς δίνουν περαιτέρω πληροφορίες για το πώς να το βοηθήσετε.

  • Αν παιδί σας έχει αρκετά καλή μνήμη για να παπαγαλίζει, θα μάθει καλύτερα από δραστηριότητες που γίνονται με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά. Αυτές μπορεί να συμπεριλαμβάνουν δραστηριότητες με αριθμούς και το αλφάβητο.
  • Αν το παιδί σας μαθαίνει με το στυλ Γκεστάλτ, μπορεί να μάθει να λέει μια ολόκληρη πρόταση πριν πει μια ξεχωριστή λέξη. Η δουλειά σας είναι να το βοηθήσετε να καταλάβει τα μέρη του συνόλου.
  • Αν το παιδί σας μαθαίνει οπτικά, παρουσιάστε του πληροφορίες μέσω πραγμάτων που μπορεί να δει. Για παράδειγμα, όταν του λέτε μια λέξη, δείξτε του το πραγματικό αντικείμενο ή μια εικόνα. Δώστε του ευκαιρίες να μάθει από βιβλία με εικόνες και βίντεο.
  • Αν το παιδί σας μαθαίνει απτικά, αφήστε τον να μάθει για τον κόσμο πιάνοντας και αγγίζοντας πράγματα. επιλέξτε παιχνίδια που μπορεί να λειτουργήσει με τα χέρια του.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s