7 Διασκεδαστικές Δραστηριότητες για Παιδιά με Αυτισμό

Ο Αυτισμός ή η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), αναφέρεται σε μια σειρά αναπτυξιακών συνθηκών που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο αντιλαμβάνεται τον κόσμο και αλληλεπιδρά με τους άλλους.

Για τα παιδιά με ΔΑΦ, οι δραστηριότητες τέχνης και χειροτεχνίας που ενσωματώνουν τις αισθήσεις μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώσετε την προσοχή του παιδιού σας, την αυτοέκφραση και να μειώσετε τυχόν ανησυχίες που σχετίζονται με το στρες.

Ρίξτε μια ματιά στις 7 διασκεδαστικές, αισθητηριακές δραστηριότητες που συλλέξαμε και μην διστάσετε να τις προσαρμόσετε στα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του παιδιού σας.

1. Φτιάξτε ένα Αισθητηριακό Μπουκάλι

Γεμίστε ένα παλιό πλαστικό μπουκάλι με ένα μείγμα νερού, γκλίτερ και μερικές σταγόνες χρωστικής τροφίμων για να δημιουργήσετε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι για το παιδί σας. Ρίξτε μερικά κουμπιά ή μπίλιες και στη συνέχεια κλείστε καλά το καπάκι χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι θερμοκόλλησης. Αυτή η δραστηριότητα είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να ασχολείται με κάτι συγκεκριμένο και να παραμένει συγκεντρωμένο.

https://www.ehow.com/13726120/diy-seasonal-sensory-bottles

2. Φτιάξτε Σχέδια από Διάφορα Νομίσματα

Μια διαχρονική, κλασική δραστηριότητα με την οποία μπορούν να ασχοληθούν ακόμη και ενήλικες. Απλώς συγκεντρώστε μερικά διαφορετικά νομίσματα, τοποθετήστε ένα φύλλο χαρτιού από πάνω και χρησιμοποιήστε ξυλομπογιές για να “τρίψετε” ένα πολύχρωμο σχέδιο στο χαρτί. Τα παιδιά με αυτισμό θα λατρέψουν τα μοτίβα, ενώ θα αναπτύσσουν τις δεξιότητες συντονισμού χεριού-ματιού.

Συμβουλή μπόνους: Ζητήστε από φίλους ή συγγενείς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να σας δανείσουν τυχόν νομίσματα που έχουν συλλέξει και μιλήστε στο παιδί σας για αυτά τα μέρη.

https://craftythinking.com/

3. Βρώσιμα Κοσμήματα με Νήματα και Γλυκά

Χρησιμοποιήστε κορδόνια και γλυκόριζα για να δημιουργήσετε όμορφα κολιέ και βραχιόλια. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να βελτιώσει τις κινητικές του δεξιότητες περνώντας κλωστή μέσα από δημητριακά με τρύπες στη μέση και άλλα πολύχρωμα γλυκά. Μόλις τελειώσουν, δέστε κόμπο τις άκρες. Το παιδί σας θα ενθουσιαστεί με τη μοντέρνα (και νόστιμη) δημιουργία του.

https://mykidcraft.com/edible-necklaces/

4. Δημιουργήστε ένα Αισθητηριακό Κολάζ

Τα παιδιά με αυτισμό μπορεί συχνά να ενοχλούνται από τις περίεργες υφές και αισθήσεις. Διευκολύνετε το παιδί σας με πιο ακατάστατες δραστηριότητες φτιάχνοντας ένα απτικό κολάζ, επιλέγοντας νέα υλικά όπως αλουμινόχαρτο, γκλίτερ και αποκόμματα περιοδικών. Με την πάροδο του χρόνου το παιδί προσχολικής ηλικίας μπορεί να αρχίσει να απολαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα υφών.

https://autismjourney.org/a-practical-guide-to-home-and-classroom-sensory-activities-for-autistic-children/sensory-collage/

5. Απίστευτη Ζωγραφική με Πάγο

Αυτό το διασκεδαστικό και εύκολο επιστημονικό πείραμα είναι βέβαιο ότι θα διεγείρει το γεμάτο περιέργεια μυαλό του παιδιού σας. Ρίξτε ακρυλικές μπογιές διαφορετικού χρώματος σε μια παγοθήκη και τοποθετήστε ξυλάκια χειροτεχνίας σε κάθε τμήμα. Μόλις παγώσουν, αφαιρέστε τις μπογιές και αφήστε το παιδί σας να δημιουργήσει όμορφα σχέδια στροβιλίζοντας το λιωμένο “παγάκι” πάνω στο χαρτί.

https://www.learningandexploringthroughplay.com/2015/03/ice-painting-fun-for-kids.html

6. Ενισχύστε τον Εγκέφαλό σας με ένα Παιχνίδι Μυρωδιάς

Γεμίστε μικρά δοχεία (παλιά, βαμμένα, τα βάζα μαρμελάδας λειτουργούν καλύτερα) με ένα μείγμα αρωματικών συστατικών όπως λεβάντα, καφέ ή σαπούνι. Κλείστε τα στην κορυφή χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι ύφασμα και ένα λαστιχάκι και στη συνέχεια ζητήστε από το παιδί σας να αναγνωρίσει τις διαφορετικές μυρωδιές. Τα παιδιά με αυτισμό λατρεύουν να μαθαίνουν για τις αισθήσεις τους και τους ρόλους που παίζουν στην εξερεύνηση του περιβάλλοντός τους.

https://www.mamatheexplorer.com/index.php/2019/05/14/montessori-sensory-activity-smelling-jars-bottles/

7. Φτιάξτε Παιχνίδια Αντιστοίχισης

Τα παιχνίδια αντιστοίχισης είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ενισχύσετε την εκμάθηση του παιδιού σας. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε 10-15 διαφορετικές τυπωμένες λέξεις στη μία πλευρά ενός τραπεζιού και ζητήστε από το παιδί σας να αντιστοιχίσει αυτές τις λέξεις με τις εικόνες τους στην άλλη πλευρά του τραπεζιού. Μπορείτε εύκολα να τροποποιήσετε αυτή τη δραστηριότητα ώστε να συμβαδίζει με αυτά που μαθαίνει το παιδί σας στο σχολείο χρησιμοποιώντας τροφές, ζώα ή αριθμούς.

https://home-school.lovetoknow.com/homeschool-topics-lessons/9-printable-diy-matching-games-kids

Πρωτότυπο Άρθρο: https://www.kids-konnect.com/blog/7-fun-sensory-activities-for-kids-with-autism?fbclid=IwAR2bLC5jO-cnUNaa2Y2qvY13yo6_0ota1QkALK1kR3kXqVxipGleWeOtFko

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s