Οι Προκλήσεις που Αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότητας

Ο αυτισμός είναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με αυτισμό έχουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και ικανοτήτων. Ο Αυτισμός Υψηλής Λειτουργικότητας θεωρείται συχνά ήπιος, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αληθές.

Τα άτομα με Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότητας μπορεί να δυσκολευτούν σημαντικά. Μπορεί να μην χρειάζονται το ίδιο επίπεδο υποστήριξης συγκριτικά με άλλα άτομα στο φάσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους.

Τί είναι ο Αυτισμός Υψηλής Λειτουργικότητας;

Ο Αυτισμός Υψηλής Λειτουργικότητας είναι ένας ανεπίσημος όρος που χρησιμοποιείται για άτομα των οποίων τα συμπτώματα αυτισμού εμφανίζονται ήπια. Ο επίσημος διαγνωστικός όρος είναι Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) επιπέδου 1.

Στο παρελθόν, άτομα που ταιριάζουν στην περιγραφή αυτού του επιπέδου πιθανότατα θα είχαν διαγνωστεί με σύνδρομο Asperger. Το Asperger’s αφαιρέθηκε από το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders το 2013 όταν δημοσιεύτηκε η πέμπτη έκδοση (DSM-5).

Έκτοτε, η σοβαρότητα της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού περιγράφεται με ένα επίπεδο από το 1 έως το 3 με βάση το πόση υποστήριξη χρειάζεται το άτομο.

Στην κοινότητα του αυτισμού, οι λειτουργικές ετικέτες αποθαρρύνονται επειδή μπορεί να είναι παραπλανητικές. Ένα άτομο μπορεί να είναι σε θέση να λειτουργεί ανεξάρτητα σε ορισμένους τομείς, αλλά να χρειάζεται σημαντική υποστήριξη σε άλλους. Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως υψηλής λειτουργικότητας μπορεί συχνά να έχουν σημαντικές ανάγκες που παραβλέπονται.

Οι εκπαιδευτικοί και οι ειδικοί θα πρέπει να αναγνωρίζουν τις αόρατες προκλήσεις του αυτισμού υψηλής λειτουργικότητας. Αυτά περιλαμβάνουν αισθητηριακά ζητήματα, συναισθηματική ρύθμιση, κοινωνικές δεξιότητες, λεκτική επικοινωνία και διαταραχές της διάθεσης.

Αισθητηριακά Ζητήματα

Πολλά άτομα με αυτισμό εμφανίζουν διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας. Ο θόρυβος, τα πλήθη, τα έντονα φώτα, οι έντονες γεύσεις, οι μυρωδιές και το άγγιγμα μπορεί να είναι αφόρητα για κάποιον με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας.

Αυτό καθιστά δύσκολη τη μετάβαση σε εστιατόρια, σινεμά και εμπορικά κέντρα. Ακόμη και μια απλή αγκαλιά ή το ντύσιμο ρούχων μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για κάποιον με προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας.

Κοινωνική Αδεξιότητα

Τα άτομα με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας μπορεί να δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τη γλώσσα του σώματος και κάποιες κοινωνικές ενδείξεις.

Τα κοινά προβλήματα αυτών των ατόμων όταν αλληλεπιδρούν με άλλους περιλαμβάνουν:

  • Δεν αντιλαμβάνονται ποιος είναι ο κατάλληλος χαιρετισμός
  • Δεν γνωρίζουν πότε να αφήσουν κάποιον άλλο να μιλήσει
  • Δεν μπορούν να ρυθμίσουν τον τόνο της φωνής τους

Η κοινωνική αδεξιότητα μπορεί να είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για την σύναψη φιλιών ή ερωτικών συντρόφων και την εύρεση εργασίας για κάποια άτομα με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας.

Άγχος και Κατάθλιψη

Το άγχος, η κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης συχνά συμβαδίζουν με τον Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότητας. Τα άτομα με Αυτισμό Υ.Λ. είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με διαταραχή της διάθεσης σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Το γιατί ακριβώς, ωστόσο, είναι ασαφές. Μπορεί ο αυτισμός να προκαλεί διαταραχές της διάθεσης. Αλλά θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στην κοινωνική απόρριψη που συχνά συνοδεύει το να είσαι αυτιστικός. Όποια και αν είναι τα αίτια, οι διαταραχές της διάθεσης μπορεί να είναι από μόνες τους αναπηρικές.

Προβλήματα Εκτελεστικού Σχεδιασμού

Η εκτελεστική λειτουργία είναι μια έννοια που περιγράφει τις δεξιότητες που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να οργανώσουν και να προγραμματίσουν τη ζωή τους. Αυτή περιλαμβάνει πράγματα όπως η κατάρτιση και η τήρηση χρονοδιαγραμμάτων ή η παρακολούθηση ενός χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση ενός μακροπρόθεσμου έργου.

Τα περισσότερα άτομα με Αυτισμό Υ.Λ. αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την εκτελεστική λειτουργία. Έτσι μπορεί η διαχείριση ενός νοικοκυριού ή η αντιμετώπιση μικρών αλλαγών στο πρόγραμμα στο σχολείο ή την εργασία να φανούν απαιτητικές.

Συναισθηματική Δυσρύθμιση

Τα άτομα με αυτισμό βιώνουν έντονα συναισθήματα. Μπορεί να φαίνεται ότι αντιδρούν υπερβολικά σε ορισμένες καταστάσεις ή εντελώς αδιάφορα σε άλλες.

Όταν συμβαίνει κάτι απρόβλεπτο, ίσως είναι δύσκολο για ένα αυτιστικό άτομο να κρατήσει υπό έλεγχο τα συναισθήματά του. Η μετάβαση από τη μία κατάσταση ή δραστηριότητα στην επόμενη μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Κάποιος με Αυτισμό Υ.Λ., για παράδειγμα, μπορεί να ξεσπάσει σε κλάματα εάν υπάρξει μια απροσδόκητη αλλαγή στα σχέδιά του ή να ταραχτεί εάν η ρουτίνα του τροποποιηθεί.

Δυσκολία στη Λεκτική Επικοινωνία

Παιδιά με Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότητας γενικά δεν παρουσιάζουν προβλήματα στην κατανόηση της γλώσσας. Η εκμάθηση μεμονωμένων λέξεων, κανόνων γραμματικής και λεξιλογίου ίσως δεν αποτελεί πρόβλημα για αυτά.

Ωστόσο, η χρήση της γλώσσας στο επικοινωνιακό κομμάτι μπορεί να φανεί προβληματική. Κάποιος με Αυτισμό Υ.Λ. μπορεί να δυσκολεύεται να καταλάβει σαρκασμό, μεταφορές ή ιδιωματισμούς. Αυτά τα γνωρίσματα της γλώσσας είναι γνωστά ως «πραγματολογία».

Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι με Αυτισμό Υ.Λ. μπορεί να δυσκολεύονται να μιλήσουν όταν βρίσκονται υπό πίεση ή είναι φορτισμένοι συναισθηματικά.

Σύνοψη

Τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος επιπέδου 1, αναφέρονται συχνά ως άτομα με Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότητας. Αυτή η ετικέτα μπορεί να είναι παραπλανητική επειδή τα άτομα με ΔΑΦ επιπέδου 1 μπορεί να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις και να χρειάζονται υποστήριξη.

Οι συνήθεις δυσκολίες των ατόμων με Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότητας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Άγχος, κατάθλιψη και άλλες διαταραχές διάθεσης
  • Επικοινωνιακές προκλήσεις
  • Δυσκολίες στη συναισθηματική ρύθμιση
  • Προβλήματα εκτελεστικής λειτουργίας
  • Ζητήματα αισθητηριακής επεξεργασίας
  • Κοινωνική αμηχανία

Πρωτότυπο Άρθρο: https://www.verywellhealth.com/why-high-functioning-autism-is-so-challenging-259951

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s